复杂形态钢结构设计培训班

首页 朱明之关于建筑-公众号 钢筋一定要圆的吗?

钢筋一定要圆的吗?

缘起

近日看到一个新闻,是关于上海优肋板的:

优肋板  |  能够免拆底板,节省成本的新型叠合楼板是如何安装的?


之所以被这个新闻吸引,是因为这个系统本质是引入了冷弯薄壁型钢的一些做法:优肋板,是一种新型建筑免拆模板,由纤维水泥压力板、冷弯Z形肋、自攻钉通过自动化设备加工组合而成;其构造巧妙,主要用于建筑物的楼板。施工阶段是模板并代替部分配筋;使用阶段就是建筑室内的装饰顶板。国标图集《优肋免拆模组合楼板设计与构造》(20CG48)是该产品的设计和验收依据。优肋板有自动化成型和装配设备,生产效率高,相比传统PC叠合板,每平米节省综合造价约10%以上,并可计入装配式建筑装配率评分指标


由此可见,冷弯薄壁型钢一旦进入传统建筑市场,所能带来的变革一定是非常巨大的……但是,优肋板这个组合就是叠合楼板的最优解吗?

以往关于这个话题的思考:

钢筋一定要圆的吗?


LEWIS® is een gedeponeerd handelsmerk van Reppel b.v. Dordrecht, Nederland

LEWIS 是雷佩尔在荷兰多德雷赫特的注册商标


这个公司的其它产品参考:

轻钢笔记《荷兰楼承板》

这是一个利用冷弯型钢和混凝土结合的预制叠合楼板系统


De LEWIS® Steelframe Concrete Floor (SCF) is een gepatenteerd vrijdragend vloer systeem.

De LEWIS®钢架混凝土地板(SCF)是一种新型的钢筋混凝土地板。


Het vloersysteem bestaat uit een geprefabriceerde elementen die bestaan uit een gesloten stalen frame van koudgevormde C-profielen die zijn ingestort in een gewapende betonschil.

地板系统由预制元件组成,由冷形 C 型的封闭钢架组成,这些钢架已坍塌成武装混凝土外壳。


Deze betonschil is tevens direct de plafondplaat van het vloer systeem.

此混凝土外壳也是地板系统的天花板板。


Het staalframe is voorzien van ronde gaten zodat leidingen en installaties eenvoudig in de vloer kunnen worden opgenomen.

钢架配有圆孔,以便管道和装置易于吸收到地板上。


Op het stalen frame wordt een LEWIS® topvloer aangebracht. Afhankelijk van de gewenste flexibiliteit van het vloersysteem kan de topvloer worden voorzien van uitneembare vloerzones.

LEWIS 顶层适用于钢架。根据地板系统所需的灵活性,顶楼可配备可拆卸地板区域。


Met de LEWIS® Steelframe Concrete Floor kunnen vrije overspanningen tot ca. 15 meter worden gemaakt.

使用 LEWIS 钢架混凝土地板,可自由跨度达约 15 米。


Naast de toepassing als verdiepingsvloer is het vloersysteem ook toepasbaar als geïsoleerde begane grondvloer.

除了作为地板的应用,地板系统也可以用作绝缘的底层。


IFD Bouwen

IFD staat voor Industrieel, Flexibel en Demontabel. IFD Bouwen is een manier om duurzame gebouwen te realiseren. Er wordt rekening gehouden met mogelijke functieveranderingen in gebouwen. De LEWIS® Steelframe Concrete Floor past perfect binnen de IFD denkwijze en maakt het mogelijk om gebouwen toekomstbestendig te ontwerpen.

IFD 代表工业、灵活和可演示。IFD建筑是实现可持续建筑的一种方式。将考虑到建筑物中可能的要素变化。LEWIS 钢架混凝土地板完全符合 IFD 思维,使建筑面向未来的设计成为可能。


Vloeropbouw 

• LEWIS® topvloer ≥ 50 mm 

• Oplegrubber / akoestische ontkoppeling 

• Staalframe (C-profielen met ronde gaten) 

• Betonschil / plafondplaat ≥ 70 mm 

De vloerelementen hebben een standaardbreedte van 3000 mm.

地板元件的标准宽度为 3000 mm。


Grote vrije overspanningen 

大跨度

Afhankelijk van de dikte en afmeting van de toegepaste C-profielen zijn diverse vloeroverspanningen mogelijk. Uitgaande van een vloertoepassing in de woningbouw kan bijvoorbeeld met een profiel C300 een overspanning van ca. 8000 mm gerealiseerd worden.

根据所应用 C 型材的厚度和尺寸,可以进行各种地板跨度。例如,根据住宅部门的地板应用,轮廓 C300 可达到约 8000 mm 的跨度


Bij het toepassen van hogere profielen is een overspanning tot ca. 15000 mm realiseerbaar. Op basis van de gewenste overspanning en vloerbelasting wordt per project de optimale vloeropbouw uitgerekend. De LEWIS® Steelframe Concrete Floor biedt ontwerpers optimale ontwerpvrijheid en vrije indeelbaarheid van de gecreëerde vloerruimte. Beheersbaar en efficiënt bouwproces De LEWIS® Steelframe Concrete Floor kenmerkt zich door een nauwkeurige maatvastheid. De geprefabriceerde vloerelementen worden kant-en-klaar op de bouwplaats aangeleverd. 

应用较高的轮廓时,跨度高达约 15000 mm 是可行的。根据所需的跨度和地板负载,计算每个项目的最佳地板结构。LEWIS 钢架混凝土地板为设计师提供了最佳的设计自由度和创建地板空间的自由隔间。易于管理和高效的施工过程 LEWIS 钢架混凝土地板具有精确稳定性的特点。预制地板元件在施工现场交付。


Hijsvoorzieningen zijn in de elementen meegenomen zodat de vloer een voudig en snel in de stalen of betonnen draagconstructie kan worden gemonteerd. Het vloersysteem kan ongestempeld worden gemonteerd en er is geen droogtijd van beton. Na montage is de betonnen plafondplaat direct veilig beloopbaar als werkvloer. De installateur kan in een latere fase van de bouw zijn leidingen en installaties aanbrengen zodat er geen vertraging is bij de montage van de elementen. Na het aansluiten van de installaties wordt de LEWIS® topvloer aangebracht. De plafondplaat van de LEWIS® Steelframe Concrete Floor bestaat uit minimaal 70 mm gewapend beton. De betondekking op de wapening is minimaal 10 mm. Hiermee wordt een brandwerendheid van 60 minuten gehaald. In vloerontwerpen waar een hogere brandwerendheid gewenst is, kan gekozen worden voor een dikkere betonnen plafondplaat. Geluidsisolatie Bij de standaard vloeropbouw van de LEWIS® Steelframe Concrete Floor wordt de topvloer bevestigd aan de C-profielen. De installatieruimte (spouw) in de vloer kan eventueel opgevuld worden met een minerale wol.

提升设施被整合到元件中,以便地板可以快速安装在钢或混凝土支撑结构中。地板系统可以无封顶安装,没有混凝土的干燥时间。安装后,混凝土天花板板可立即作为车间安全行走。安装程序可以在施工的后期阶段安装管道和装置,以便安装元件时不会延迟。连接安装后,将应用 LEWIS 顶层。LEWIS 钢架混凝土地板的天花板板由至少 70 mm 钢筋混凝土组成。钢筋上的混凝土盖至少为 10 mm。在需要更高耐火性地板的地板设计中,可以选择更厚的混凝土天花板板。隔音 LEWIS 钢架混凝土地板的标准地板结构将顶楼连接到 C 型材。地板上的安装空间(腔)可能用矿物羊毛填充。


Luchtgeluidsisolatie Ilu [dB] DnT,A [dB] Zonder spouwvulling +1 / +5 53 – 57 Minerale wol in spouw +10 62

Contactgeluidsisolatie Ico [dB] LnT,A [dB] Zonder spouwvulling +7 / +9 49 – 51 Minerale wol in spouw +9 / +11 47 – 49


Alle genoemde akoestische waarden zijn waarden van het element zelf. Door andere invloeden zoals geluidsoverdracht via aangrenzende wanden, geluidslekken, etc. zijn in de praktijk tot 5 dB lagere isolatiewaarden te verwachten. Bovenstaande prestaties zijn afkomstig uit de notities: Nieman referentie Nz130090aaA0.gs Nieman referentie 20170171/7554

所有提到的声学值都是元素本身的值。由于其他影响,如声音通过相邻墙壁传输,声音泄漏等,在实践中可以预期较低的绝缘值。上述性能来自笔记:尼曼参考Nz130090aaA0.gs 20170171/7554


In de ontwerpfase van de vloerelementen kan ook gekozen worden voor een akoestisch ontkoppelde (zwevende) LEWIS® topvloer. Voor de akoestische ontkoppeling wordt gebruik gemaakt van LEWIS® CDM PF geluidsisolerende oplegstroken.

在地板元素的设计阶段,也可以选择一个声学分离(浮动)刘易斯顶楼。Lewis CDM PF 隔音悬挂条用于声学分离。


Geïsoleerde Steelframe Concrete Floor De LEWIS® Steelframe Concrete Floor is ook toepasbaar als begane grondvloer. Om te voldoen aan de gewenste thermische isolatiewaarden wordt bij de productie van de vloerelementen direct een isolatielaag onder de betonschil aangebracht. Als isolatiemateriaal wordt standaard gebruik gemaakt van geëxpandeerd polystyreen (EPS). Ten behoeve van de oplegging van de geïsoleerde LEWIS® Steelframe Concrete Floor worden betonnen oplegnokken toegepast. Afhankelijk van de toegepaste EPS isolatiedikte zijn de volgende Rc-waardes realiseerbaar.

绝缘钢架混凝土地板 LEWIS 钢架混凝土地板也适用于底层。为了符合所需的保温值,在生产地板元件时,直接在混凝土外壳下应用绝缘层。作为绝缘材料,标准使用采用膨胀聚苯乙烯 (EPS)。混凝土放样用于强加绝缘的LEWIS钢架混凝土地板。根据所应用的 EPS 绝缘厚度,可以实现以下 Rc 值。


Warmteweerstand EPS Rc [m2K/W] (dikte mm) 3,5 132 4,0 152 5,0 192 6,0 212


Installatieruimte 

Door de ingestorte C-profielen beschikt het vloerelement over een installatieruimte. In deze ruimte kunnen leidingen en installaties worden aangebracht. De C-profielen zijn voorzien van ronde gaten waardoor leidingen en installatiewerk kunnen worden doorgevoerd. Door gebruik te maken van uitneembare vloerzones en vloerluiken in de topvloer blijven de leidingen en installaties via de vloer bereikbaar. Het vloersysteem biedt een grote mate van vrijheid om tijdens de bouwfase of tijdens de afmontage eventuele indelingen van installatiewerk en leidingen te wijzigen. 

安装空间 

由于 C 型材折叠,地板元件具有安装空间。管道和装置可以安装在这个房间里。C 型材配有圆孔,通过这些孔可以进行管道和安装工作。通过使用顶层的可移动地板区域和地板百叶窗,管道和装置仍可通过地板进入。地板系统在施工阶段或装配过程中提供高度的自由度,可更改安装工作和管道的任何布局。


Topvloer Als topvloer op de vloerelementen wordt gebruikt gemaakt van een LEWIS® vloer. Deze topvloer garandeert een hoge vloerbelasting (ook puntlasten!) en geeft het comfort van een massieve betonvloer. De LEWIS® topvloer wordt voorzien van een cement-of gipsgebonden gietvloer. Voor een optimaal binnenklimaat in het gebouw kan in de LEWIS® topvloer vloerverwarming worden geïntegreerd.

顶楼作为顶层的地板元素,使用LEWIS地板。此顶楼保证了高地板负载(也点负载!LEWIS 顶楼配有水泥或石膏铸造地板。为了在建筑中获得最佳的室内气候,可以集成 LEWIS 顶层的地暖。


Afhankelijk van het gebruiksdoel van een gebouw kan ook worden gekozen voor een volledig droge topvloer afwerking op de vloerelementen. Deze topvloer kan bijvoorbeeld worden gemaakt van cementgebonden plaatmateriaal. Een droge topvloer kan een keuze zijn indien volledige droogbouw is gewenst. Ook is een droge topvloer de oplossing wanneer binnen een korte exploitatieperiode 100% flexibiliteit van het gebouw noodzakelijk is in verband met functiewijziging of demontage. Lichte vloerconstructie Door het lage gewicht van de LEWIS® Steelframe. Concrete Floor wordt bij nieuwbouw projecten bespaard op de fundering en draagconstructie. Het lage gewicht maakt het vloersysteem ook zeer goed toepasbaar bij het bouwen op bestaande funderingen.

根据建筑物的使用用途,还可以在地板元件上选择完全干燥的顶楼。例如,这个顶楼可以用水泥布纸材料制成。如果需要完全干燥,可以选择干燥的顶楼。当由于功能修改或拆卸而需要在短时间内使建筑具有 100% 的灵活性时,干顶楼也是解决方案。轻地板结构由于LEWIS钢架重量轻。混凝土地板保存在新建设项目的基础和支撑结构上。重量轻也使地板系统在现有地基上建造时非常适用。


Kenmerkende eigenschappen 

• slanke vloerconstructie 

• grote vrije overspanningen 

• stempelvrij bouwen 

• laag eigen gewicht 

• flexibiliteit met leidingen en installatiewerk 

• vlak en strak betonnen plafond 

• toepasbaar i.c.m. vele bouwsystemen


Ontwerpinformatie Tabel 1: Ontwerptabel LEWIS® Steelframe Concrete Floor

表1:Ontwerptabel LEWIS®钢筋混凝土地板

Uitgangspunten 

• permanente belasting 2,95 kN/m² (betonschil + LEWIS® ) 

• LEWIS® topvloer 50 mm 

• LEWIS® SCF 100% samenwerking met de LEWIS® topvloer

• standaardbreedte SCF vloerelement 3000 mm 

• h.o.h. afstand C-profiel 750 mm 

• belastingsfactoren ξΥp = 1,2 en ΥQ = 1,5 (gevolgklasse CC2)


Tabel 2: Opneembare gelijkmatig verdeelde belasting LEWIS® topvloer

表 2:可记录均匀分布负载 LEWIS 顶楼

Uitgangspunten 

• betonsterkteklasse C20/25 

• belastingsfactoren ξΥG = 1,2 en ΥQ = 1,5 (gevolgklasse CC2)


Tabel 3: Opneembare geconcentreerde belasting LEWIS® topvloer

Uitgangspunten 

• belastingsfactoren ξΥGQ = 1,2 en ΥQ = 1,5 (gevolgklasse CC2) 

• afmeting lastvlak 100 mm x 100 mm 

• betonsterkteklasse C20/25 

*Neem voor hogere puntlasten contact met ons op geen vrije randen ongewapend gewapend** 

**Wapeningsnet Ø5-150 (Q131)






最后,是两个视频,是美国用同样的概念做的动画及案例视频。

超震撼,完全颠覆你对轻钢的认知~

本文来自网络,不代表钢构人的立场,转载请注明出处。搜索工程类文章,就用钢构人网站。 https://www.ganggouren.com/2020/08/002901b1d7/
上一篇
下一篇

作者: ganggouren

为您推荐

发表回复

您的电子邮箱地址不会被公开。 必填项已用 * 标注

联系我们

联系我们

17717621528

在线咨询: QQ交谈

邮箱: 1356745727@qq.com

工作时间:周一至周五,9:00-17:30,节假日休息
关注微信
微信扫一扫关注我们

微信扫一扫关注我们

关注微博
返回顶部